Zašto koristiti platnene pelene i koji su efekti na zdravlje djece?

Autor: Sanja Brusan, K&K Fabrics and Creations

Mnoge mame još za vrijeme trudnoće saznaju za izbor između platnenih i jednokratnih pelena. Što se više educiraju o toj temi, odluka pada na one koje su sigurno najbolji izbor njihovo dijete – platnene. Zašto je tome tako? Za razliku od jednokratnih, platnene pelene ne sadrže kemikalije za upijanje tekućine i u njima koža diše. Temperatura kože u platnenim pelenama znatno je niža od one u jednokratnim, jer prirodni materijali dopuštaju cirkuliranje zraka.

Platnene pelene Mama Market

Možete li zamisliti da Vas netko zamota u plastičnu vrećicu? Nezamislivo, ali tako je bebama koje koriste jednokratne pelene i s njima je neophodno korištenje raznih kremica za guzu. Nježna bebina koža izložena je umjetnim spojevima i materijalima. Superupijajući spoj u jednokratnim pelenama isušuje djetetovu kožu i pogoduje čestom problemu, poznatom kao pelenski osip.

Zbog suhoće kože koju dijete osjeti u jednokratnim pelenama, dijete prestaje biti svjesno svojih fizioloških potreba i vijek nošenja pelena se produljuje. U platnenim pelenama djeca brže postaju svjesnija svojih potreba i učinak je samo pozitivan.

Moderne platnene pelene jednostavne su za upotrebu, kopčaju se drukerima i održavanje je jednostavno: nema peglanja i iskuhavanja, a materijali od kojih su načinjene su isključivo prirodni. Platnene pelene u konačnici su i povoljniji izbor, ušteda je značajna, a veselim dezenima i modernom dizajnu je teško odoljeti.

Znate li koliko jednokratne pelene onečišćuju okoliš?

Sama činjenica da su jednokratne pelene jedan od najvećih zagađivača današnjice (među prva 4) i da 1 peleni treba preko 500 godina za razgradnju je zastrašujuća. Za jedan pelenaški vijek (2-3 godine) dijete napravi i preko tone otpada u jednokratnim pelenama.

Odlaganje jednokratnih pelena postaje sve veći problem i ekološki i zdravstveni i financijski. Pri raspadanju ili spaljivanju ispuštaju štetne spojeve u našu atmosferu, plastični dijelovi raspadaju se stotinama godina, a superupijajuće granule nastavljaju upijati vodu na odlagalištu i povećavaju svoj volumen. Stolicu unutar jednokratnih pelena roditelji ne uklanjaju, a fekalije također predstavljaju biološki opasan otpad.

Platnene pelene možete pronaći u ponudi Mama Marketa zajedno s ostalim potrebnim dodacima poput covera i uložaka, a za bezbrižno previjanje tu su i nepromočive podloge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *