Uloga društvenih igara u dječjem razvoju i odrastanju

igranje_društvenih_igara

Pitate se na koji način kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom? Koja je to alternativa provođenju vremena pred ekranima? Društvene će igre cijelu obitelj okupiti oko stola i stvoriti predivne uspomene pune zabave, smijeha i učenja.

Društvene igre nekada i danas

Jeste li znali da najstarija društvena igra potječe još iz 3500-te godine pr. Kr.? Da, u drevnom Egiptu pronađena je najstarija društvena igra “Senet”. To je drvena tabla s kvadratima, hijeroglifima i figuricama. Igra je pronađena u grobnici, ali povjesničari još dan danas nisu sigurni u pravila igre. Postoji još prastarih društvenih igara koje su pronađene, a to je čisti dokaz kako su ljudi već tada razmišljali o načinima na koje se mogu zajednički družiti i igrati.

 

Danas postoji pregršt raznih društvenih igara. Vjerujemo da ste svi igrali Čovječe ne ljuti se, Monopoly i Memory, no sigurni smo da mnogi od vas nisu upoznati s pojmom “moderne društvene igre”. Trend društvenih igara u svijetu je posljednjih godina u porastu, no kako mi u svemu kasnimo za svijetom, kod nas još većina nije upoznata s modernim društvenim igrama. Igre su postale puno zanimljivije, nude razne tematike i žanrove, te razne uzbudljive i inovativne mehanike igranja. A koja je njihova uloga u dječjem razvoju i odrastanju?

Uloga društvenih igara u dječjem razvoju i odrastanju

Društvene igre pružaju mnoge benefite u aspektu dječjeg razvoja i odrastanja. Danas, kada smo konstantno okruženi ekranima, zaboravimo kako je to družiti se, gledati nekoga ravno u oči, smijati se i izmjenjivati emocije. Ponekad roditelji zaborave na sve kvalitete zajedničkog provođenja vremena bez ekrana.

Okupljajući se oko stola i igrajući društvene igre zbližavamo se sa svojom djecom i dajemo im osjećaj sigurnosti, pripadnosti i zajedništva. Međusobno se bolje upoznajemo i gradimo obiteljske odnose, prijateljstvo i međusobno povjerenje.

U igri puno komuniciramo, pričamo, dajemo savjete jedni drugima koji idući potez napraviti, pa na taj način djeca vježbaju verbalno i emocionalno izražavanje. Usvajaju nove riječi i pojmove čime proširuju vokabular i uče na koji način komunicirati. Također, uče slušati druge i prihvaćati tuđe ideje i mišljenja. Veoma je važno spomenuti i kognitivni razvoj kod kojeg je od druge do sedme godine značajan razvoj govora, a od sedme godine na dalje razvoj logike.

 

Društvene igre aktiviraju niz mentalnih procesa, a učestalom aktivacijom i uvježbavanjem ovih procesa skraćuje se brzina kojom mozak procesuira informacije.

Djeca moraju razmišljati na koji način će riješiti neki problem, koju će strategiju upotrijebiti kako bi došli do željenog cilja. Promatraju koju strategiju drugi koriste i koji će ih potez, odnosno odluka dovesti do pobjede.

Osim što su zabavne, društvene igre su i edukativne. Djeca će kroz njih učiti o životu i raznim životnim situacijama. Usvajat će nova znanja i vještine koja će im u budućnosti koristiti i graditi ih kao osobu. Naučit će kako savladati emocije i kako se nositi sa situacijama kada nisu pobjednici, već gubitnici.  Dok će u kooperativnim igrama naučiti kako zajedničkom suradnjom stići do cilja. Upoznat će se s timskim radom i suradnjom, te se učiti strpljenju i razumijevanju koji su od velike važnosti za razvoj socijalnih vještina.

“Sam jedna igra, rekli su i počeli se igrati – to je bilo jučer.”

– Chinese Proverb

Možda čudno zvuči, ali i djeca mogu biti pod stresom. Oni tu emociju u mlađoj dobi još ni ne prepoznaju i ne znaju je interpretirati. Igranje društvenih igara će im osigurati vrijeme za igru i zabavu koja će ih opustiti, a roditelji će kroz igru dobiti priliku da uvide ako se njihova djeca nose s nekim problemom. Zbog toga je vrlo bitno aktivno provoditi vrijeme sa svojom djecom, i na taj način osluškivati njihove potrebe.

Neka vam igranje društvenih igara postane rutina. Prednost je to što ćete točno znati početak i kraj igre, te imate već točno određenu strukturu igranja. Na taj će način djeca učiti kroz igru, razvijati svoje sposobnosti i vještine, a uz to se i odlično zabavljati. ?

Budite hrabri i pokušajte istražiti i nove društvene igre koje još niste igrali. Vjerujte, vrlo se lako “navući” na njih.

Društvenu igru Čiri-biri bajka od danas možete pronaći i u ponudi Mama Marketa. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *