Prirodna zaštita od sunca

Prirodna zaštita od sunca

Piše: Mirjana Koprek, aromaterapeut, Prirodno je najbolje

Sunčano vrijeme i duži boravak na suncu pravi je trenutak za upotrebu krema sa zaštitnim faktorom. No često se javlja pitanje: što je opasnije, sunce ili kreme za sunčanje?

Izlaganje UV zrakama dokazano je glavni uzrok nastanka melanoma. Britanska studija je pokazala da UV zračenje uzrokuje 86% svih slučajeva melanoma. Redovita upotreba krema sa zaštitnim faktorom može smanjiti rizik od melanoma na polovinu. No, sastav krema koje nalazimo na tržištu često je vrlo upitan. Ako znamo da sve što nanesemo na našu kožu unutar dvije do dvadeset minuta uđe u naš krvotok, tada moramo biti oprezni kod odabira. Mnogi sastojci krema za sunčanje pod djelovanjem sunčeve svjetlosti oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, drugi djeluju kao estrogen te mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu, treći mogu izazvati alergijske reakcije i slično.

Također je važno da krema koju koristimo ima UV zaštitu širokog spektra, odnosno da nas štiti i od UVA i od UVB zračenja. UVA zrake opasnije su za zdravlje jer one prodiru dublje u kožu, sve do dermisa. Posljedice izlaganja UVA zrakama nisu bolne pa ih stoga ne primjećujemo. UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled. UVB zrake prodiru do epidermisa (vanjskog sloja kože), no u stvarnosti one su najviše zaslužne za tamnjenje kože, ali isto tako i za opekline koje obično dobijemo pri samom početku ljeta kao i alergijske reakcije na koži.

Zaštita na suncu mamamarket.hr

Ako želimo izbjeći bilo koju od ovih opasnosti pravi izbor je prirodna kozmetika.

Prirodna kozmetika ne sadrži kemijske, umjetne faktore, pa se kod nje ne mogu precizno odrediti stupnjevi zaštite od UV zračenja. Kod biljnih materijala, ulja i maslaca, stupanj zaštite ovisi o puno faktora, od sjetve, do načina uzgoja i biljnih mješavina koje se stavljaju u kreme. Zato se biljne materijale preporučuje kombinirati s prirodnim mineralima, cinkovim oksidom ili titanijevim dioksidom. Biljna ulja i maslaci zaštiti će nas od UVB zračenja, dok prirodni minerali filtriraju UVA zračenja.

Prirodna ulja sa zaštitnim faktorom su:

  • ulje čileanske maline (SPF od 25 do 50)
  • ulje čileanskog lješnjaka (SPF od 20 do 30)
  • karite maslac ( SPF od 4 do 8)
  • ulje pšeničnih klica (SPF 20)
  • sojino ulje (SPF 10)
  • ulje makadamije (SPF 4)
  • sezamovo ulje(SPF od 2 do 4)
  • ulje avokada(SPF od 4 do 15)

Prirodni minerali za zaštitu od UV zračenja su cinkov oksid i titanijev dioksid.

Cinkov oksid daje nam zaštitu od UVA zračenja te u kombinaciji s biljnim uljima dobivamo proizvod koji nam osigurava zaštitu širokog spektra. Također ima antiseptička i anti gljivična svojstva zbog kojih se primjenjuje i kao konzervans u prirodnim preparatima za njegu kože. U kreme za sunčanje uobičajeno se dodaje u koncentraciji od 2 do 10%, ovisno o zaštitnom faktoru kojeg želimo postići. Dodavanjem 10% cinkovog oksida dobivamo zaštitni faktor 20.

Titanijev dioksid prirodni je mineral kojeg dodajemo 5% u mješavinu za sunčanje, čime dobivamo faktor 10. Potreban je oprez kod dodavanja većih koncentracija radi gustoće smjese.

Sunčeva energija od iznimne je važnosti za kožu jer koža pomoću nje proizvodi vitamin D, no sunčeve UV zrake štetne su za njezin izgled i zdravlje. Stoga je važno odabrati prirodne proizvode koji će nas zaštititi, i istovremeno njegovati našu kožu. No, uvijek imajmo na umu da bez obzira na zaštitni faktor koji koristimo nikako se ne izlažemo suncu između 11 i 17 sati, da pijemo dovoljne količine tekućine, te jedemo puno svježeg voća i povrća. Vaša koža će nam biti zahvalna!

Prirodno je najbolje Krema za sunčanje SPF20 i Losion za sunčanje

Otkrijte Prirodno je najbolje proizvode i na njihovim službenim Instagram i Facebook:

https://www.instagram.com/prirodno_je_najbolje

https://www.facebook.com/PrirodnoJeNajbolje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *