Kako održavati platnene pelene

Kako održavati platnene pelene mamamarket.hr
O vrstama platnenih pelena već smo pisali u našem Mama Magazinu, a ovog puta nam Sanja Brusan iz KK fabrics & creations donosi detaljan tekst o njihovom održavanju.
Bilo da ste se tek nedavno odlučili za platnene pelene ili ih koristite već neko vrijeme za svoje mališane, u ovom tekstu sigurno ćete pronaći  korisne informacije. Ponudu platnenih pelena KK fabrics & creations možete pronaći ovdje, kao i priču o nastanku Sanjinog brenda.
Prije prve upotrebe:
Namakanje nije potrebno, dovoljno je oprati na preporučenoj temperaturi i 2x isprati.
Čuvanje prljavih pelena:
Pelene se do pranja čuvaju u poluotklopljenoj kanti ili wetbagu.
Postoje 2 načina čuvanja platnenih pelena do pranja: tzv. mokro i suho čuvanje. Ako se odlučite na mokro čuvanje, u vodu možete dodati par kapi ulja čajevca za dezinfekciju i smanjenje neugodnih mirisa. Vodu je potrebno mijenjati par puta do pranja. Mokro čuvanje će biti efikasnije za uklanjanje mrlja, ali nije preporuka, jer se s vremenom uništavaju tkanine i gumice i smanjuje vijek pelena.
Kod suhog čuvanja pelene se mogu pošpricati mješavinom vode i čajevca. Ukoliko je pelena uprljana stolicom, potrebno ju je prethodno isprati u oba slučaja. Kod suhog čuvanja u tom slučaju i osušiti dok čeka pranje.
*Lineri – biorazgradivi papirići, pelena se manje uprlja stolicom, sve se zajedno baci.

Pranje:
Deterdžent može biti neki eko ili sensitive, na prirodnoj bazi. Praškasti je bolji izbor od tekućeg, jer se manje taloži među slojevima.
Preporuka je također manja količina deterdženta (trećina od preporučene koja se koristi za pranje). Veća količina deterdženta može iritirati bebinu kožu i pelene će postati tvrde.
Preporučena temperatura pranja svih pelena osim onih od pula je 60°C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane.
Omekšivač se ne koristi, jer oblaže vlakna i smanjuje moć upijanja pelene, te može smetati koži djeteta. Često se kao zamjena za omekšivač koristi alkoholni ocat koji se stavlja u istu ladicu (1 žlica cca). Pelene nakon pranja neće biti tvrde i miris octa se neće osjetiti. (napomena: Ocat se jedino ne preporučuje za pranje pelena od bambusa.)
Zaštitne gaćice (covere) i AI2 pelene je najbolje prati na 40°C, povremeno može na 60°C (u slučaju većih zaprljanja). Na taj način će pul materijal dulje trajati.
Pelene i covere možete prati također i na smanjenoj centrifugi (ne više od 800 okretaja), na ovaj se način čuvaju tkanine.
Ispiranje: preporuka je 2x isprati nakon pranja, da se u potpunosti ukloni deterdžent.
* Prije pranja pelene s čičkom je potrebno zakopčati, da čičak ne bi uništio druge stvari koje se peru
Sušenje:
  • Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na nižim temperaturama.
  • Sušilica pomaže da pelene budu mekše, ali je moguće da skupi materijale.
  • Sunce je izvrstan saveznik u skidanju mrlja.

Glačanje: nije dozvoljeno (zbog plastičnih drukera, lastika itd.)

Bijeljenje, kemijsko tretiranje: nije dozvoljeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *