IVA KUŠTRAK vlasnica dječjeg modnog brenda Zekko Kids kojeg razvija unutar koncepta održive mode, ljubav prema dizajnu estetici i eleganciji čime odišu njeni modeli lanene odjeće razvila je još u djetinjstvu dok je živjela u Italiji. Iza njenog brenda kako kaže stoje jednostavni i bezvremenski komadi premium odjeće za djevojčice i dječake.

„ Svaki komad Zekko Kids odjeće dizajniram imajući na umu one kojima je namijenjena. Zbog toga kreiram udobne i praktične komade odjeće prilagođene dječjoj igri i istraživanjima.Moj saveznik u toj misiji definitivno je LAN, prirodan izdržljiv i prozračan materijal idealan za dječje avanture.

Svojim radom sudjelujem u konceptu održive mode (tzv. sustainable slow fashion) koja polako zahvaća modni svijet, a nastala je kao odgovor brzoj modi koja sve više je jasno ostavlja posljedice na zdravlje našeg okoliša i planeta.“

Razgovarala: Tajana Knez

LJUBAV PREMA DIZAJNU POSTALA JE DIO MENE JOŠ U DJETINJSTVU KOJE SAM PROVELA U ITALIJI

Tko je Iva Kuštrak osim što si poduzetnica i vlasnica brenda Zekko Kids? Kada si razvila ljubav prema dizajnu te odlučila pokrenuti vlastiti biznis dizajniranjem predivne lanene odjeće za djecu?

Po struci sam diplomirana ekonomistica. Najveći dio svog dosadašnjeg radnog vijeka provela sam u agenciji za organizaciju evenata i team buildinga  gdje sam radila sa stranim klijentima i upoznala divne ljude iz cijelog svijeta. U tom periodu nauživala sam se putovanja i stekla puno iskustva, zato će mi ono uvijek ostati u divnom sjećanju.
Ljubav prema dizajnu sam otkrila dok sam kao dijete živjela s obitelji u Italiji. Talijani jako paze na estetiku i u školi se puno pažnje posvećuje crtanju i estetici općenito. Šivati sam počela za vrijeme studija kada sam odlučila sebi sašiti kaput. Tada sam upisala tečaj, sašila sebi kaput i na tome je stalo. Dogodio se kako se kaže život i moja ljubav prema dizajnu je s vremenom pala u drugi plan.

Tek dosta godina kasnije dok sam ležala mjesecima, čuvajući trudnoću s kćerkom Koranom, vrijeme sam kratila surfajući netom tražeći kombinacije za curice. Od silnog „overdoza“ šarenilom i šljokicama razvila se ljubav prema minimalističkim kombinacijama, neutralnim bojama i ekološkom lanu.

Čim sam rodila bacila sam se na šivanje haljinica i kombinezona. Jednostavnih i praktičnih, ali estetski lijepo ostao je moj talijanski imperativ. I tako je nastao Zekko Kids.

LAN PREFERIRAM JER JE ANTIBAKTERIJSKI, PROZRAČAN, BRZO SE SUŠI, UPIJA VLAGU, SA SVAKIM PRANJEM I NOŠENJEM POSTAJE SVE MEKŠI I PODATNIJI I ONO NAJBITNIJE ZA MAME, TE PONAOSOB MAME DJEČAKA – TEŽE SE ZAMAŽE I NAJČVRŠĆI JE PRIRODNI MATERIJAL


Gdje nabavljaš materijal i koliko je on bitan za stvoriti kvalitetan proizvod? Ne skrivaš svoju oduševljenost lanom. Zašto ga biraš, voliš i koje su njegove prednosti?

Lan je prekrasan materijal! Nikako mi nije jasno zašto nije više zastupljen u modnoj industriji, no pretpostvaljam da je visoka nabavna cijena jedan od uzroka. Osobno garantiram da vrijedi svake kune.

Kao materijal ima toliko prednosti da bih ga mogla hvaliti unedogled, ali evo par najvažnijih – antibakterijski je, prozračan – što znači da hladi ljeti i grije zimi, upija vlagu, brzo se suši, s nošenjem i pranjem postaje sve mekši i podatniji, najčvršći je prirodni materijal na svijetu – što je jako važno pri stalnim padovima na koljena. A meni osobno, najdraža osobina lana je da se mrlje i ostala prljavština teže za njega primaju. Mrlje se jednostavno ne primaju tako jako. Čak mi se zna dogoditi da ukoliko brzo obrišem mrlju, ona jednostavno nestane. Nije li to melem za mamine uši?! 🙂

Lan koji koristim obojan je netoksičnim bojama, kavlitetu garantira OEKO TEX 100 certifikat  i nabavljam ga iz sjeverne Europe, točnije iz Latvije.

ODRŽIVA ODNOSNO SPORA MODA NOVI JE TREND U MODNOJ INDUSTRIJI KOJI SE JAVIO KAO ODGOVOR NA NEGATIVNE POSLJEDICE BRZE MODE I MASOVNE PROIZVODNJE

Održiva moda postaje koncept kojeg modna industrija sve više podržava. Brojni modni brendovi prepoznali su potrebe svojih osviještenih kupaca kojima je etika te ekologija bitnija od danas nažalost najviše zastupljene brze mode čiji su produkt jeftinijie robne marke te njihove masovne proizvodnje u slabije razvijenim zemljama. Brza moda ostavlja i negativan trag po naš okoliš i zdravlje. Kako si se odlučila na primjenu slow fashion koncepta koji se tek probija u inozemstvu?

Moja odluka na djelovanje unutar koncepta održive mode odraz je mog pogleda na svijet i mojih uvjerenja i na neki način i indirektna briga za moju djecu i svijet koji im ostavljamo.

Vjerujem u održivu modu i vjerujem da taj koncept može, ali i mora zaživjeti. Naravno to je trenutno skuplja moda jer je proizvodnja unutar ovog koncepta skuplja. Prirodni materijal s određenim certifikatom kvalitete je skuplji od pamuka koji se proizvodi masovno. Njegova nabava također je skuplja jer nije dostupan na našem tržištu.

Svaki komad kojeg proizvedem nastaje ručno u mojem domu, u svakom šavu i koncu je moj trud i pažnja, ali i znanje kojim nastaje handmade proizvod premium kvalitete.

 

Zekko Kids kombinezon unisex mamamarket.hrKad sagledate benefite odjeće koja je izdržljiva, koja se ne uništava pranjem i nošenjem te je mogu nositi druge generacije i odjeće čije nastajanje ne ugrožava životni okoliš ili zdravlje drugih onda je omjer cijene i kvalitete te zadovoljstva mojih kupaca kupca na mjestu.

KORAK PO KORAK RAZVIJAM SVOJ MALI SLOW FASHION BREND I U TOME UŽIVAM

Gdje sve možemo kupiti Zekko Kids premium komade odjeće?

Osim na Mamamarketu možete nas naći i na našoj web stranici (koja je na engleskom) te na Facebooku i Instagramu @zekko.kids.

Podijeli s nama, osim ako nije tajna, koji su tvoji budući poslovni planovi i ciljevi?

Nekih velikih planova nemam. Polako razvijam svoj mali slow fashion brand iz dana u dan. Učim i usavršavam se s ciljem, da šivajući održivu odjeću od ekološkog prirodnog materijala, dajem svoj skromni doprinos boljoj budućnosti.

Zekko kids duge hlače za dječake mamamarket.hr

Ima izazovnih dana kad smo mi žene u isto vrijeme mame, poduzetnice, supruge, taksisti, kuharice, kćerke, psiholozi i pedagozi. Što ti u takvim danima, da se tako izrazim, drži glavu iznad vode i kako se opuštaš nakon takvog dana, tjedna ili mjeseca.

Uf, da… izazovni dani…čini mi se da su takvi svi od kada sam postala mama ;). Ali, nekako sam prihvatila da je sada to taj dio života i to mi je skroz u redu većinu vremena. Kad baš zagusti, najviše se volim opustiti odlaskom na kavu ili u kino s frendicama. Malo se izjadamo, nasmijemo i možemo dalje u nove pobjede.

Mama si dvoje prekrasnih mališana? Što za tebe znači biti majka? Ili čemu te majčinstvo podučilo u životu?
Jednostavno rečeno majčinstvo me podučilo strpljenju i nesebičnosti ;).

VOLIM PUTOVANJA, A NAJDRAŽI SUVENIR S PUTOVANJA MI JE LOKALNA HRANA

Voliš li putovanja? Putujete li s djecom? Na kojem si zadnjem putovanju bila i što najviše s putovanja voliš ponijeti kući.

Obožavam putovati! U svim oblicima… poslovno, u paru, s djecom, prijateljima…sve kombinacije imaju svojih čari. S putovanja se uglavnom vratim punih kofera lokalne hrane :).
Da se mene pita, svatko bi trebao obići svijet jednom u životu. Mislim da bi kroz upoznavanje drugih kultura i načina života ljudi bili bolji jedni prema drugima.
A putovanja s djecom su nam sada najčešći oblik. I to me raduje. Volim to uzbuđenje koje vlada dok oni otkrivaju svijet. Zadnje putovanje nam je bilo skijanje u Austriji, a uskoro idemo na Brijune čemu se svi jako veselimo nakon ove višemjesečne izolacije u kući.

 

IVA KUŠTRAK vlasnica dječjeg modnog brenda Zekko Kids kojeg razvija unutar koncepta održive mode, ljubav prema dizajnu estetici i eleganciji čime odišu njeni modeli lanene odjeće razvila je još u djetinjstvu dok je živjela u Italiji. Iza njenog brenda kako kaže stoje jednostavni i bezvremenski komadi premium odjeće za djevojčice i dječake. „ Svaki komad […]