MARINA I JAN KOVAČIĆ, magistra primarnog obrazovanja i magistar agronomije  roditelji su dvogodišnje Sare i osnivači brenda OBLUTAK MI PRIČA na koji su iznimno ponosni jer kako kažu, kreirali smo nešto što uistinu veseli klince!

Dijete svoje intelektualne sposobnosti razvija do 5. godine, do kada mu se formira 50% sinapsi. Jako je bitno u tom periodu pružiti mu igračku koja mu to omogućava umjesto ga staviti pred mobitel i televizor.

Oblutak mi priča je zapravo i igra i slikovnica u kojoj djeca stvaraju priču onakvu kakvu oni žele, bez ograničavanja njihove mašte i bez potrebe da priča jednako završi svaki put. Ovo je zapravo priča bez korica i igra maštanja bez granica!“

Razgovarala: Tajana Knez

Tko stoji iza brenda Oblutak mi priča? Što je inspiriralo vašu ideju?

Iza brenda Oblutak mi priča stoji bračni par Jan i Marina Kovačić. Marina je po struci magistra primarnog obrazovanja, a  Jan magistar agronomije. Roditelji smo dvogodišnje Sare.

OMOGUĆITI DJECI STVARATI PRIČE BEZ GRANICA BILA JE MISAO VODILJA U KREIRANJU PROIZVODA

Ideja je bila moja, ali je zapravo suprug taj koji je pokrenuo priču i bez kojeg se zamisao ne bi realizirala. Ideja je inspirirana dugogodišnjom željom za stvaranjem slikovnica za djecu. No prije otprilike godinu dana, sinula mi je zamisao zašto djeci zapravo ne bih omogućila sredstvo pomoću kojega će sami stvoriti priču kakvu žele, koja će im potaknuti maštu, a ne im servirati i postavljati okvire, koja će ih potaknuti da ispričaju beskonačan niz priča.

Oblutci su mi se učinili idealno sredstvo kao prirodni materijal koji pruža djeci poseban taktilan doživljaj. Oblutci su nezaobilazni dio svakog djetinjstva, s kojim se djeca uvijek vole zaigrati u parkiću, na plaži, uz jezero. Ovo je jedna malo drukčija slikovnica u kojoj djeca stvaraju priču onakvu kakvu oni žele, bez nametnutih okvira.

OBLUTAK MI PRIČA JE INTERAKTIVNA DIDAKTIČKA IGRAČKA ZA DJECU, NO IGRATI SE MOGU SVI OD 3 DO 93. GODINE. NAMIJENJENA JE I ODGAJATELJIMA I UČITELJIMA

Oblutak mi priča je didaktička igra koja obuhvaća kolekciju ručno oslikanih oblutaka, veličine dlana. Ilustracija na oblutcima služi kao poticaj za stvaranje vlastite priče ili bajke ili prepričavanje već poznate bajke. Djeca povezuju slike i pričaju vlastitu priču koristeći maštu, postavljaju pitanja, pridonose priči te stvaraju potpuno različite priče s istim likovima.

Oblutak mi priča nudi beskrajan niz mogućnosti za pričanje priča, a može se koristiti na mnogo različitih načina kao npr. u svrhu raznih jezičnih igara ili gdje god vas mašta povede. Mogu je koristiti roditelji, bake i djedovi, odgajatelji, učitelji i ostali, pomažući voditi priču zajedno.

Oblutci se mogu koristiti interaktivno – odrasla osoba može postavljati pitanja, poticati dijete da komentira likove i priču, koristiti dramatizaciju, pretvarati se da su likovi priče, zajedno osmišljavati različite završetke priče. Koristeći oblutke dijete je nesputano u izražavanju svoje mašte, misli i osjećaja, a priča koju priča je spontana.

PUT  OD IDEJE DO PROIZVODA BIO JE PUN IZAZOVA NO UZ BRAČNU PODRŠKU I UPORNOST DOLAZI I SREĆA PA SE NAIZGLED ZATVORENA VRATA POČNU OTVARATI

Kakav je bio sam put od ideje do njene realizacije i plasiranja proizvoda na tržište?

Ideja je nastala i godinu dana prije nego je sam proizvod došao na svjetlo dana. Zapravo me nekako uvijek vuklo kreativno stvaralaštvo pošto uživam u crtanju. Crtanje me jako opušta, rekla bih da mi je to dobra antistres terapija. Tako da sam se uz poticaj supruga upustila u jednu potpuno novu pustolovinu, crtanje po kamenčićima.

Kada smo odlučili krenuti u realizaciju, naišli smo na niz prepreka, od same nabave oblutaka, pronalaska materijala za crtanje i zaštitu istih do tiska na vrećice. Od samog starta suočili smo se s dosta izazova na koje nismo računali, ali nas je u svemu tome pratila i sreća. Kako smo gurali, vrata su se doslovno sama počela otvarati. Sada kada gledamo unazad stvarno smo ponosni što smo uspjeli napraviti nešto što zaista veseli klince.

Koliko vrsta igre trenutno imate? Da li su vam potreba neka autorska prava za određene igre primjerice Ježeva kućica?

Trenutno su u ponudi 4 priče, ali uskoro nam stižu i nove zanimljive priče. Zapravo, cilj je da širimo i nadopunjujemo ponudu, a priče su često tematski različito inspirirane. Primjerice tijekom adventa smo imali Božićnu i Orašar priču. Pošto smo i sami bili u nedoumici na početku trebaju li nam određena autorska prava, kontaktirali smo nadležne institucije za autorska prava te dobili informaciju da ih u ovom formatu ne kršimo.

DIDAKTIČKE IGRE POZITIVNO UTJEČU NA RAZVOJ GOVORA, MOTORIKE, PAŽNJE, INTELEKTUALNI RAZVOJ TE NA CJELOKUPAN PSIHOFIZIČKI RAZVOJ DJETETA

U današnjem digitalnom svijetu djeca se sve manje igraju vani ili igračkama općenito. Nažalost njihove prstiće sve više okupiraju mobiteli, razni oblici igrica ili playstation-a. Kakav utjecaj ima igranje Oblutkom na djecu? Koji su benefiti kreativnih didaktičkih igračaka?

Da, nažalost je tako, djeca se teško odvajaju od dostupne tehnologije. Korištenjem Oblutak mi priča didaktičke igre djeci pružamo nepregledne mogućnosti korištenja njihove mašte i kreative, ali i širenja vokabulara. Najveći nam je poticaj kada slušamo kako djeca pričaju priče i kreću na jedno potpuno novo putovanje osmišljavajući svaki put nešto novo.

Djeca  se pričajući priču toliko upuštaju u maštanje da doslovno stvaraju svoju vlastitu priču i sami sebe uveseljavaju pa i nasmijavaju. Kada to doživite onda znate da ste na pravom putu da ostvarite pozitivan utjecaj na razvoj govora i komunikacijskih vještina, a ujedno i na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta, što je benefit gotovo svake didaktičke igre.

 Dijete svoje intelektualne sposobnosti razvija do 5. godine, do kada mu se formira 50 % sinapsi. Jako je bitno pružiti mu igračku koja mu to omogućava umjesto ga staviti pred mobitel i televizor.  U tolikom moru igračaka, uvijek je poželjnije odabrati kvalitetne didaktičke  igračake koje su napravljene od kvalitetnih materijala i u čiju je strukturu uloženo puno truda.

 Postoji li već sada neko istraživanje koje govori o utjecaju ranog igranja didaktičkim igrama na kasniji razvoj djetetovog mozga, motorike ili sl.

Didaktička igračka utječe na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta, naravno, ona mora biti prilagođena dobi djeteta. Dokazano je da didaktičke igre utječu na razvoj motorike, govora i pažnje, također imaju utjecaj na intelektualni razvoj, razvoj koncentracije i pažnje.

Dijete svoje intelektualne sposobnosti razvija do 5. godine, do kada mu se formira 50 % sinapsi. Jako je bitno pružiti mu igračku koja mu to omogućava umjesto ga staviti pred mobitel i televizor.  U tolikom moru igračaka, uvijek je poželjnije odabrati kvalitetne didaktičke  igračake koje su napravljene od kvalitetnih materijala i u čiju je strukturu uloženo puno truda.

NA RAZVOJ OBLUTKA UTJECALO JE I UTJEČE UČENJE DR. RANKA RAJOVIĆA, ALI I NAŠA KĆERKICA

Koliko su na razvoj vaše ideje utjecali vodeći stručnjaci u odgoju djece poput svima nam poznatog dr. Rajovića?

Dr. Rajović je uvelike utjecao na razvoj ideje konstatirajući činjenicu da su najčešće pogreške roditelja vezane za sputavanje djece i njihove prirodne potrebe da se razvijaju i istražuju. Danas se djeci sve servira. Roditelji sve poslove obavljaju umjesto djece. Posljedica toga je da sve više djece ima smetnje u govoru i pisanju, odnosno čitanju.

Gledajući u tom smjeru, to je ujedno i razlog zašto je Oblutak mi priča pravi odabir za vaše dijete. Još jedna njegova misao je utjecala na razvoj naše ideje, a to je: “Dijete se sasvim lijepo igra i kad ima manje igračaka pa svojom maštom dodaje elemente da uljepša igru.” Zato pustite dijete da mašta, nemojte ga sputavati i omogućite mu sredstvo koje će ga potaknuti u tome da mašta onako kako samo djeca to znaju.

 Koliko je vaša dvogodišnja djevojčica utjecala na nastajanje vaše poslovne ideje?

Sara je dosta utjecala na nastajanje ideje, ponajviše kada smo krenuli s pričanjem priča za laku noć. Često bi se morali prebaciti u taj dječji svijet i pustiti mašti na volju, kao vjerujem i svaki roditelji. Nekada ponestane i ideje i maštovitosti pa jedva izvučeš kraj priče. Suprug je u osmišljavanju kreativniji i uvijek doda neki svoj detalj. Slušajući njega kako priča priče i koliko  je različitih verzija Crvenkapice ili Vuka i sedam kozlića, dobila sam još jači poticaj da na taj način usmjeravamo i Saru, pogotovo otkada je počela pričati. Da je ne sputavamo maštanju i da je potičemo i da sama stvara vlastite priče. Mislim da Oblutak mi priča uvelike može potaknuti svu djecu da stvore svoj svijet priče. Našoj dvogodišnjoj djevojčici uspijeva to već sada, naravno uz našu pomoć i usmjeravanje.

OBLUTAK MI PRIČA MOŽETE PRONAĆI U IGRAONICAMA ZA DJECU I DUĆANIMA

Igra Oblutak mi priča već je neko vrijeme dostupna i u dućanima kao i u nekim igraonicama. Gdje ste je sve plasirali  osim na Mama Marketu?

Našu igru možete pronaći u igraonicama u Zagrebu koje ih koriste u raznim kreativnim aktivnostima i radionicama. U pripremi su i radionice Oblutak mi priča u kojima će djeca imati mogućnost učiti kako pričati priče, namijenjene uzrastu od 3 do 10 godina te se i sami okušati u crtanju po oblutcima i kreiranju vlastite priče. Za sada našu igru možete pronaći u dva grada, Zagrebu u dućanu MARKET – BIG BAG i Splitu u dućanu NERED.

Spominjali ste i razne mogućnosti ekstenzija proizvoda poput slikovnica Oblutak Mi priča i sl. Razmišljate li primjerice izdati slikovnicu s genijalnim pričama nastalih iz igre s oblutcima čiji su autori djeca?

Svakako planiramo cijelu priču proširiti u više smjerova. Uz igru ćete moći kupiti i različite dodatke kao i personalizirane priče. Aktivno radimo na tome i uskoro vas čeka mnogo iznenađenja, a u tome će nam naravno pomoći i naši mali kreativci koji nas svakom svojom pričom vode u još neistraženi svijet dječje maštovitosti. Svakako bi bilo lijepo objediniti svu tu dječju maštu u jednu slikovnicu, ali sve u svoje vrijeme.

JA MIJENJAM ŽARULJE A SUPRUG KUHA RUČAK, TAKO SMO MI ORGANIZIRANI ?

Kako trenutno pomirujete razvoj Oblutka i sadašnje poslove? Kako ste podijelili posao oko Oblutka između vas dvoje? Tu je i dvogodišnja Sara, ai druge svakodnevne obaveze. Kako sve to funkcionira u vašem domu?

Ja sam zapravo zadužena dio vezan uz oslikavanje i nastajanje samih ilustracija na oblutcima dok se suprug bavi organizacijom i poslovima vezanim uz firmu. Međutim o stvarima vezanim uz osmišljavanje i način na koji ćemo djelovati zapravo uvijek skupa sjednemo i razgovaramo o planovima i načinu provedbe samih ideja. Uglavnom se posao svodi na sate kada smo sami ili kada Sara spava.

Dan je postao prekratak, da budemo potpuno iskreni. Uz posao, Saru i vrijeme koje posvećujemo Oblutku zaista smo se morali dobro organizirati. Definitivno je izazov funkcionirati na ovakav način i u početku je bilo teško, ali smo s vremenom naučili kako najbolje iskoristiti dan, a da pokrijemo sve segmente, kako poslovne tako i obiteljske. Kod nas zapravo nema podjele u obiteljskim obavezama već se kombiniramo pa tako ja znam promijeniti žarulju dok suprug kuha ručak. U svemu tome drago da nam je da se stignemo maksimalno posvetiti Sari i kvalitetno iskoristiti vrijeme s njom. Ponekad i ona pomaže mami crtati po oblutcima i jako ju veseli kada nas oponaša. Zaista je lijepo da može s nama sudjelovati u stvaralaštvu.

Ima li još nešto što bi voljeli naglasiti, a da vas nisam pitala?

Naglasili bismo da je Oblutak mi priča lagana i praktična igra koju dijete može ponijeti gdje god poželi (u park, na plažu…), a materijali od kojih je sadržana igra su prirodni i ekološki. Svaki oblutak je pažljivo ručno oslikan i u svaki kamenčić utkano je puno ljubavi za naše najmilije – djecu.

 

MARINA I JAN KOVAČIĆ, magistra primarnog obrazovanja i magistar agronomije  roditelji su dvogodišnje Sare i osnivači brenda OBLUTAK MI PRIČA na koji su iznimno ponosni jer kako kažu, kreirali smo nešto što uistinu veseli klince! „Dijete svoje intelektualne sposobnosti razvija do 5. godine, do kada mu se formira 50% sinapsi. Jako je bitno u tom […]