Borbena Jiu Jitsu fajterica i nepokolebljiva poduzetnica ili učiteljica engleskog jezika i razredne nastave mekog srca i mama malog Jakova – sve je to Marina Juričić idejna začetnica i osnivačica brenda Freda Carriers, prve hrvatske prilagodljive nosiljke koja „raste“ s bebom.

 

OD UČITELJICE DO USPJEŠNE PODUZETNICE

Po zanimanju si diplomirana učiteljica razredne nastave i engleskog jezika. Kada i zašto si odlučila promijeniti profesiju i kako se rodila ideja o izrađivanju nosiljki za bebe i djecu?

Sve se zapravo dogodilo vrlo spontano. Prije rođenja sina radila sam kao vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu, zatim kao predavač engleskog u školi stranog jezika, a zadnji posao radila sam na poziciji prevoditelja i project managera u jednoj tvrtki za inovacije.

Ideja za nosiljke nastala je za vrijeme mog porodiljnog. Naime pri isteku porodiljnog moj tada skoro jednogodišnji sin težio je 13 kilograma i niti jedna nosiljka nam nije odgovarala. Nošenje smo obožavali i on i ja i nisam htjela odustati. Krenula sam istraživati o nosiljkama i njihovoj izradi te stekla već podosta znanja kada se neočekivano dogodilo nešto drugo.

Marina Juričić Freda Carriers mamamarket.hr

 

U spomenutoj tvrtki nakon isteka porodiljnog nisu mi produljili ugovor o radu. Tada je to bilo stresno, no danas znam da je to bio znak i zapravo korak naprijed za mene.

IZ LJUBAVI PREMA NOŠENJU RAZVIO SE MOJ NOVI POSLOVNI PUT

Kako je tekao razvoj tvog poslovanja? Koje si sve izazove morala svladati? Smatraš li da je teže pokrenuti posao u Slavoniji od primjerice drugih dijelova Hrvatske?

Nakon mjeseci istraživanja o nosiljkama i svemu potrebnome za šivanje jedne oblikovane nosiljke, krenula je potraga za kopčama, koncima, odgovarajućim spužvama i materijalima, mašinom i ostalih osnovnih potrebnih sredstava za rad. Sašila sam prototip, pa nakon njega još nekoliko nosiljki kako bih bila sigurna u funkcionalnost dizajna.

Bilo je teško, kao i u svakom početku, poslovanje je išlo polako. Prvotno je krenulo oglašavanjem na Facebooku, potom šivanjem nosiljki po želji. Preko dana sam čuvala sina, kada bi došao suprug ja bih šivala i tako do sitnih noćnih sati.

Kada više nisam mogla sama, ipak sam zaposlila radnicu. Problem s nosiljkama je što su vrlo specifičan proizvod te se šiju drugačije od odjevnih premeta koje su najčešći u tekstilnoj industriji, tako da je izazovno bilo i za radnicu u početku.

Smatram da je pokrenuti posao u Hrvatskoj općenito izazov. Izlaziš iz svoje komfor zone i ulaziš u nešto nepoznato, neki sasvim novi svijet.

Marina Juričić

 

Koliko osoba imaš u Freda timu i kako svi funkcionirate? Imaš li potrebe za širenjem?

Freda tim se sastoji od tri zaposlenice. Ja sam zadužene za razvoj i poslovanje, moje zaposlenice u šali kažu da od mene nikad „šivalice“ pa se držim krojenja dizajna i sveg ostalog potrebnog da bi Freda funkcionirala. Dobar smo tim, odlično se slažemo i vrlo smo temeljite i odgovorne u svom poslu.

Svaka nosiljka se prije slanja još jednom pregledava, a veliki je naglasak na urednost šavova i izvedbi šivanja. Ja sam perfekcionist kada je riječ o poslu. Potreba za širenjem je svakako dobro došla, no za sada idemo korak po korak u ovom timu. Moj suprug često pomaže, osebice oko IT dijela u kojem je stručnjak. ?

NOSILJKE SU PRAKTIČNIJE OD MARAMA JER SE DIJETE  JEDNOSTAVNIJE SMJESTI, A NOSILJKA LAKŠE PRILAGODI BEBI I NOSITELJU

Freda Carriers nosiljke

 

Na tržištu postoji zaista velik izbor nosiljki za bebe i djecu. Koja je razlika između marame i nosiljke?

Marama je univerzalno sredstvo za nošenje. Dijete se u marami može nositi od rođenja do školskog uzrasta. Prilagodljiva je za sve nositelje i uzraste beba međutim vrlo je dugačka pa ja jako važno znati pravilno svezati te zategnuti maramu. Prosječna duljina marame je 4.6 do 5.2 m, ali ima i kraćih za nošenje na leđima.

Roditelji često odustaju od marame jer ima puno raznih vezova i zahtjevno je u početku dok  ne nauče pravilno  vezati. Nosiljka je zato praktičnija jer je na kopče, brže se prilagodi po bebi i nositelju i roditelji su sigurniji da je dijete pravilno postavljeno.

FREDA NOSILJKE PO SISTEMU PRILAGODLJIVOG PANELA „RASTU“ S BEBOM I PRVE SU TAKVE NOSILJKE HRVATSKE PROIZVODNJE NA ŠTO SMO POSEBNO PONOSNI

Koje su prednosti Freda carriers nosiljki. Čime se razlikujete na tržištu?

Iznimno smo ponosni na karakteristiku naših nosiljki koje „rastu“ s bebom odnosno prilagodljive su svim bebama i svim nositeljima. To znači da kako dijete dobiva na težini, vi povećavate nosiljku tako da prilagodite panel (mjesto gdje je beba smještena).

Naše naramenice su posebno prilagodljive čak i za visoko nošenje na leđima. Iako su tanje, naramenice imaju sistem prekinute gurtne gdje se težina bebe prenosi na cijelu širinu naramenice što omogućuje udobnije nošenje (dizajnirana za teške guze ?).

Druga bitna stvar je da smo našim nosiljkama dodali veseli karakter kroz veliki izbor šarenih boja, te dodataka poput ušiju na kapuljači, jednoroga i drugih neodoljivih dodataka kojima se razlikujemo na tržištu i osvajamo srca roditelja i beba.

Treća stvar kojem se razlikujemo je da kupcu pružamo mogućnost da sam dizajnira svoju nosiljku. Za kraj ponosni smo što smo dio domaće hrvatske proizvodnje te na taj način jačamo našu ekonomiju.

Pokrenuli ste i dobivanje atesta odnosno certifikata za vaše nosiljke. Bravo. Koja su vaša očekivanja nakon dobivanja certifikate. Otvaraju li vam se time neka vrata?

Atest nam svakako otvara vrata za suradnju s EU. Planiramo plasirati Freda nosiljke i u trgovine baby opremom.

NOŠENJE DJECE NOSI PREGRŠT DOBROBITI ZA BEBU, ALI I RODITELJE

 

nosiljka za bebe mamamarket.hr

 

Kao certificirani konzultant za nošenje bebe možeš li nam navesti dobrobiti nošenja djece? Od koje dobi se beba može nositi i do kada se nošenje preporučuje?

Dobrobiti nošenja su brojne. Osim sto povezuje bebu i roditelje i vrlo je praktično, nošenje donosi i mnoge druge dobrobiti za bebin organizam poput; ublažavanja simptoma refluksa, reguliranja tjelesne temperature, utjecaja na dobivanje na težini i visini, pozitivnog utjecaj na neurološki razvoj, ublažavanja reakcije na stres, oponašanje okoliša majčine utrobe itd.

U  marami ili slingu beba se može nositi od rođenja, a u oblikovanoj nosiljci od mjesec dana starosti ili min 5 kg. A do kada ovisi o nositelju i bebi, ograničenja nema?

OČEVI SVE VIŠE NOSE BEBE I VESELI ME KADA ODABERU NOSILJKU ROZE BOJE U KOJOJ PONOSNO NOSE SVOJE KĆERKICE

 

Sve više očeva nosi djecu u nosiljkama. Što kažeš na ideju da napravite nosiljku baš samo i isključivo za tate? Nosiljka za muškarca. S npr držačem za pivu ? Šalim se. Da li ste već dobivali upite od tata?

(Smijeh) Uvijek možemo neki držač za pivu ubaciti ? Šalu na stranu, tate nose djecu sve više i jako mi je drago zbog toga. Uistinu je bilo nosiljaka koje smo dizajnirali isključivo za tate, javljaju nam se putem maila ili konfiguratora za nosiljke i točno znaju sto žele. Šapnut ću vam da i tate vole šarene pa čak i roze boje nosiljki u kojima ponosno nose svoje kćerkice. Meni je to fantastično.

KADA DIJETE MIRNO ZASPI U SVOJOJ NOSILJCI, ZNAM DA SE SAV MOJ TRUD ISPLATIO

Voditeljica si razvoja poslovanja i dizajna u Fredi. Što te najviše ispunjava u tvom poslu?

Kao certificirana savjetnica za nošenje beba često držim savjetovanja za roditelje za Freda nosiljke, ali i za sling tj. marame.

Trenutak kada roditelj uspije samostalno smjestiti bebicu u nosiljku, a ona mirno zaspi pa na licu roditelja opazite osmijeh olakšanja i zadovoljstva – to je za mene neopisiv osjećaj.

Tada znam da sam usrećila jednu obitelj i srce mi je veliko kao kuća. Često od roditelja dobijem povratnu informaciju koliko uživaju u nošenju i tada znam da se sav moj trud isplatio.

Majčinstvo, obitelj i posao. Kako to kod vas funkcionira?

Svakako (smijeh). Biti poduzetnik nekad zahtijeva rad do sitnih večernjih sati i rad vikendom pa obiteljski život onda malo pati. No to me naučilo da cijenim vrijeme kada sam s obitelji i provodim ga kvalitetno. Pazimo da što više stvari i obaveza radimo zajednički. Moj sin ima 4 godine i obožava „pomagati“ u kuhinji. Poslije kuhanja naravno bude duplo više posla oko pospremanja njegovog dijela pomaganja, no njegov osmijeh dok pomaže mi znači sve.

Kao i svaka obitelj trudimo se da između svih obaveza pronađemo vrijeme jedni za druge i ono još bitnije da u tom vremenu istinski uživamo. Majčinski posao je težak, ali ujedno najbolji i najljepši posao na svijetu koji se sastoji od puno ljubavi i puno tolerancije.

ODUVIJEK SAM BILA BORAC, A MAJČINSTVO ME JOŠ VIŠE U TOME UČVRSTILO

Što te u životu motivira i pokreće, odakle crpiš snagu za svakodnevne obaveze?

Možda je klišej, ali od kada sam majka, moj sin je doista moja glavna motivacija. Zbog njega je nastala Freda, zbog njega ne gubim nadu nikada i idem dalje i u poslovnom i u privatnom kontekstu. Oduvijek sam bila borac, a majčinstvo me u tome još više učvrstilo.

Inače pokreću me boje. Obožavam ih u interijeru, odjevnoj kombinaciji i posebice kada dizajniram nosiljke. Smatram da boje unose vedrinu i dodatnu potrebnu energiju.

 

Kako se opuštaš od napornog radnog dana ili tjedna?

Moj ispušni ventil je sport. Treniram Jiu Jitsu koji mi osnažuje duh i tijelo te je odlična antistres terapija. Zbog problema s leđima vježbanje mi je neophodno i drago mi je da sam pronašla sport u kojem uživam. Naravno volim pogledati seriju ili neki dobar film kada nađem vremena.

Borbena Jiu Jitsu fajterica i nepokolebljiva poduzetnica ili učiteljica engleskog jezika i razredne nastave mekog srca i mama malog Jakova – sve je to Marina Juričić idejna začetnica i osnivačica brenda Freda Carriers, prve hrvatske prilagodljive nosiljke koja „raste“ s bebom.   OD UČITELJICE DO USPJEŠNE PODUZETNICE Po zanimanju si diplomirana učiteljica razredne nastave i […]