Razgovarala: Tajana Knez

Katarina Solaković, radni asistent na inkluzivnim radionicama Centra za rehabilitaciju Zagreb podijelila je s nama što se to točno krije iza CERZE Poklona s pričom.

Katarina Solaković CERZE poklon s pričom mamamarket.hr

 

Što je CERZE – Centar za rehabilitaciju Zagreb?

Centar za rehabilitaciju Zagreb ustanova je u djelatnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Djelatnost Centra je pružanje socijalnih usluga osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim teškoćama u razvoju.

Centar je osnovan davne 1947. Danas je područje rada centra daleko opsežnije. Osim primarnih usluga koja uključuju obrazovno odgojne programe i rehabilitacijski rad, Centar djeluje i kroz mnoge međunarodne i domaće projekte, programe i radionice. Unutar centra postoji i likovna akademija te također primjenjujete terapiju glazbom. Možete li nam reći nešto više o tome?

Tako je, u CRZ-u postoje programi u koje je uključeno preko 200 korisnika našeg centra. Psihosocijalna rehabilitacija i razne terapije poput likovne terapije, kineziterapije i glazboterapije samo su neke od njih.

Program Centra su i Inkluzivne radionice organiziranog stanovanja u koje su uključena 54 korisnika. Inkluzivne radionice odvijaju se na 3 lokacije; Sermageova 4, Novoselski odvojak 1 /IV i Trg Vladka Mačeka 3. Sve su na području grada Zagreba.

Svim navedenim aktivnostima se potiče kreativni izraz prema vlastitim sposobnostima svakog korisnika i na taj način oni dodatno razvijaju motoriku i grade samopouzdanje.

PRIČA O POKLONU S PRIČOM

Na spomenutim radionicama nastala je i inicijativa poklon s pričom.  Možete nam pojasniti što su to inkluzivne radionice organiziranog stanovanja, a što je poklon s pričom i na koji način ova inicijativa pomaže korisnicima Vašeg centra?

2014. godine unutar našeg Centra započela je deinstitucionalizacija, tj. zamjena institucionalne skrbi organiziranim stanovanjem.

Organizirano stanovanje je socijalna usluga kojom se jednoj ili više osoba tijekom 24 sata dnevno uz organiziranu stalnu ili povremenu pomoć stručne ili druge osobe, u stanu ili izvan stana, osiguravaju osnovne životne potrebe te socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe.

Usluga organiziranog stanovanja Centra za rehabilitaciju je namijenjena svim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je potrebna podrška da bi ostvarile svoje pravo na život u zajednici.

Aktivna podrška pruža se u skladu s realnim potrebama u svakodnevnim aktivnostima u stanu, uključivanju u lokalnu zajednicu i korištenju resursa, samoodređenju, širenju krugova podrške i korištenju novčanih resursa.

U SVAKOM ČOVEJKU POSTOJI TEŽNJA BITI DRUŠTVENO KORISTAN I MI TO NAŠIM KORISNICMA OMOGUĆUJEMO

Većina naših korisnika je tako uključena i u inkluzivne radionice organiziranog stanovanja u kojima su nastavili graditi postojeće znanje u vezu na platnu, osmišljavati motive, crtati i formirati sve to u gotov proizvod.

Svaki korisnik gaji težnju u sebi, biti koristan u društvu i zajednici. Uz pomoć asistenata u radionicama, oni stvaraju ideje i realiziraju iste, te i na taj način  doprinose razvoju tih istih zajednica. Mi smo tu da zajedničkim snagama potaknemo njihovu kreativnost i spojimo ugodno s korisnim.

Vez i crtanje na platnu za njih je baš taj spoj prethodno spomenut. Svaki njihov vez na platnu se potom boja, formira u gotov proizvod i stavlja se na tržište. U većini slučajeva, za bojanje i šivanje smo zaduženi mi, njihovi asistenti.

Prihod od prodaje radova koristimo na kupnju repromaterijala i na ono najbitnije, za nagrade za svakoga od njih, kako bi im se pružila dodatna motivacija za trud i rad.

Kad smo već spomenuli vez i crtanje; ne mogu ne spomenuti i istaknuti da neki od naših korisnika posjeduju izvanredan talent za crtanje, pa njihove motive rado koristimo kao predloške za naše proizvode.Cerze Jastuk Mornarica mamamarket.hr

Kroz pohađanje radionica, svi su uključeni u rad i osjećam da funkcioniramo kao savršen tim!

Kroz ovo ispričano štivo, željela sam Vam prikazati kako je proizvod dobio epilog i postao poklon s pričom. Nadam se da sam uspjela.

Samo zajedništvom možemo učiniti promjene i zato nam se Mama Market, projekt zajedničke prodajne platforme za male proizvođače jako svidio.

NAŠ WEBSHOP NA MAMA MARKET PLATFORMI NAŠ JE PRVI SLUŽBENI PRODAJNI KANAL

Mama Market platforma omogućila nam je i prvi službeni prodajni kanal i veselimo se zajednički ispričati jednu novu priču o poslovanju koje na umu ima svoj doprinos društvu ?

Ovim putem želimo istaknuti da sav prihod od prodaje putem našeg webshopa na Mama Market webshop platformi ide Centru i njihovim korisnicima.

CERZE logo mamamarket.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji sve proizvodi nastaju u vašim radionicama?

U našim radionicama nastaju proizvodi za djecu i mame; igračke, podloge za igranje, podloge za presvlačenje beba, posteljine,setovi za kinderbet jastuci, ruksaci, torbe, torbe za mame i bebe, vreće za sjedenje, taburei, pregače za djecu i mame i još puno toga.

 

Cerze podloga za igru Slon mamamarket.hrCerze Ruksak Slon mamamarket.hrCerze Tobolac Kućica mamamarket.hrCerze Set pregača mamamarket.hrTko su glavne osobe zaslužne  za sve što Centar pruža vašim korisnicima i njihovim obiteljima?

Puno je osoba zaduženo za funkcioniranje našeg velikog radioničarskog kolektiva; no važno mi je spomenuti da imam kolegice koje su izuzetno kreativne i motivirane. No, istaknuti želim jednu od važnijih osobina koju nosi svaka od njih, a to je smijeh. Kod nas je smijeha u ogromnim količinama ?.

U radionici radim 3 godine i tu skladnost i pozitivu ne bih mijenjala ni za što.

No vratimo se spomenuti  glavne i odgovorne osobe, a to su ravnateljica Ružica Stipčić, voditeljica organiziranog stanovanja Blaženka Filić Vulin i voditeljica radionica Andreja Majhen ?

Osim putem naše multistore platforme Mama Market na koji način vaši proizvodi nalaze svoje kupce?

Ponosno mogu reći, da od samih početaka radioničarskog stvaralaštva, kupce pronalazimo sami. Korisnici ponosno prezentiraju svoja djela usmenim putem i na taj način doprinose pronalasku kupaca, a sve ostalo istražujemo putem poznanstava i interneta.

SVI IMAMO JEDNO SRCE I PO NJEMU SMO SVI ISTI

Vi ste radni asistent vašim korisnicima koji dolaze u radionice. U svakodnevnom ste kontaktu s odraslim osobama i djecom slabijih mentalnih sposobnosti. Kao majka dvoje zdrave djece što biste savjetovali roditeljima kako pojasniti djeci različitost djece s posebnim potrebama koju mogu susresti u parku, tramvaju ili čak u školi. Kako maloj djeci najbolje objasniti da smo u pravilu svi različiti no opet jednaki i kako se trebaju ponašati?

Svoju djecu učim jednakosti; da osobe, kao takve, ne treba etiketirati, jer smo iznutra svi jednaki, svi imamo jedno srce koje nam daje jednaka prava na život. Učim ih i da poštuju osjećaje drugih. Njihovi osjećaji jednako su važni kao i naši.

ZABAVA I SMIJEH KAO TERAPIJA

Zabavljate li se dok stvarate proizvode? Imate li neku zgodnu anegdotu s radionica za podijeliti s nama?

Naše radionice su pune smijeha, veselja, rada i na dnevnoj bazi nailazimo na obilje komičnih situacija koje proizlaze kroz razgovore i druženja s korisnicima. Često znamo, za kraj radnog tjedna, ostaviti sve što radimo i pustiti glazbu, zaplesati i zapjevati. Oni postanu pjevači/zabavljači, a mi publika ili obrnuto 🙂

 

 

Razgovarala: Tajana Knez Katarina Solaković, radni asistent na inkluzivnim radionicama Centra za rehabilitaciju Zagreb podijelila je s nama što se to točno krije iza CERZE Poklona s pričom.   Što je CERZE – Centar za rehabilitaciju Zagreb? Centar za rehabilitaciju Zagreb ustanova je u djelatnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Djelatnost Centra […]